Het ontlede boek

De anatomische les

Concept, grafisch ontwerp.

De menselijke anatomie is een onuitputtelijke bron voor de wetenschap, maar ook voor de kunst. Daarom hield het Gemeentemuseum Den Haag in het najaar van 2013 een expositie over de Anatomische Les. Een unieke tentoonstelling waarbij werken van zeventiende-eeuwse meesters werden getoond samen met internationale hedendaagse kunstenaars die ook met dit onderwerp werken zoals Francis Bacon, Folkert de Jong en Damien Hirst.

Studio Renate Boere was gevraagd om het boek bij deze tentoonstelling te ontwerpen. Tijdens mijn stage en werkzaamheden voor Studio Renate Boere heb ik samen met Renate en een aantal andere stagiaires mogen werken aan het boek De Anatomische Les – Van Rembrandt tot Damien Hirst. Ik heb meegewerkt aan het concept voor de omslag en het binnenwerk en beiden vervolgens uitgewerkt tot drukwerkklare bestanden.

Ontwerp

De snede op de omslag, die voortkomt uit het ontleden van een lichaam, snijdt als het ware het boek open. Dit is doorgevoerd in het binnenwerk door gebruik te maken van een tweekoloms grid. Het basislettertype, de Adobe Caslon, sluit aan op het tijdsbeeld doordat het een afgeleide is van een 17e eeuws font. Met als toevoeging het hedendaagse font Akkurat, om een verbinding te maken met de moderne kunst.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!