Sieraden die feedback geven

Reconnect

Concept, grafisch ontwerp, identiteit.

Reconnect is een uniek en positief merk dat ontwikkeld is als reactie op het afstudeeronderzoek Help, ik ben verslaafd. Het onderzoek toonde aan dat het belangrijk is om bewustwording te creëren over de invloed van de smartphone op ons gedrag, we worden er namelijk asociaal door in fysieke sociale situaties. Vervolgens hebben mensen tools nodig die hen daadwerkelijk helpen het gedrag te veranderen. Om dit te bereiken heb ik niet iets ontworpen tegen de smartphone verslaving, maar mijn ontwerpen gericht op het bevorderen van sociaal contact.

Reconnect vindt sociale situaties belangrijk en is ontwikkeld om mensen weer bij elkaar te brengen. Om mensen de de waarde te laten inzien van de quality time die ze doorbrengen met familie, vrienden en kennissen. Daarom ontwikkelt Reconnect sieraden die feedback geven op jouw smartphone gebruik in sociale situaties. Daarbij staat het belonen van goed gedrag, in plaats van het straffen van slecht gedrag, centraal. Met hun eigen subtiele signalen herinneren de sieraden je aan de mensen in je fysieke omgeving.

De sieraden

Bella is een ring in de vorm van een bloem. Ze bloeit open wanneer mensen hun smartphone niet gebruiken in sociale situaties. Toch afgeleid door je telefoon? Zodra je je telefoon aanraakt klapt de bloem dicht. De elektronische tattoo Nano geeft een warme prikkeling en verandert van kleur wanneer de smartphone niet wordt gebruikt. Tenslotte is er Pulse, de ketting die smartphone gebruikers herinnert aan andere mensen in hun omgeving met een subtiele hartslag.

Bella-GIF-klein

Reconnect-Nano-GIF-klein

Reconnect-Pulse-GIF-klein

Statement

Naast de feedback maak je met de sieraden en het herkenbare driehoek logo een statement: live contact met anderen is belangrijk.

De sieraden en prototypes zijn gemaakt in het kader van design fiction. Het ontwerp moet mensen aan het denken zetten over hun eigen smartphone gebruik.

Het project was genomineerd voor de vierde editie van de Kunstprijs Binnenmaas. Het werd van januari t/m maart 2015 geëxposeerd in de hal van het gemeentehuis in Maasdam.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!